mandag 26. januar 2009

Jeg har blitt vekter!

Dagen i dag har vært begivenhetsrik. Kjersti kom og hentet meg i matpausen min, etter at jeg hadde oppdatert bloggen min, og forandret utseendet på den til det nåværende, lysere, blidere temaet. Jeg spiste sammen med henne, før jeg dro i møte på rådhuset om OKS. Etter det kjørte jeg rundt på Westnofa, Wonderland, SB produksjon og Europris og spurte om jobbmuligheter. Jeg skal sende en kopi av CV-en min til alle sammen.
Så la jeg i vei mot Måndalen, for å prate med foreldrene til den nye støttekontakteleven min, en 15-åring. Men underveis stoppet jeg på Grande, og der har det faktisk akkurat blitt lyst ut en stilling, med søknadsfrist den 1. februar. Jeg fikk snakket med dem, og kjørte mot Måndalen, og mens jeg var på tur dit, fikk jeg avtale med han som driver Vakt1 om at vi skulle møtes halv fire. Klokken var nå blitt kvart på tre. Jeg møtte støttekontakteleven og foreldrene hans, og gjorde videre avtaler. Etter dette var det retning Åndalsnes, og etter et trivelig møte med Vakt1-sjefen, ble det avtalt at jeg skulle starte allerede i morgen, tirsdag, klokken 2300. Så nå, etter ni år som sivilist, har jeg endelig fått bruk for Securitas-kurset jeg tok i rekruttida.

Jeg ønsker herved meg selv lykke til.

Snart 30. januar

30. januar 2007 blir nok ikke glemt med det først. Nå nærmer det seg toårsdag for vendepunktet mitt, og jeg blir litt tankefull av det.
Nok om det. På tide å komme i gang for dagen.


P. S.: Da jeg så gjennom bloggen min, så jeg at den første posten min var først i mars, og i fjor skrev jeg ingenting om dagen.

Jeg kan nå nevne her hva som skjedde i fjor:

Jeg hadde invitert ut Charlotte for å kunne ta en liten prat, bare hun og jeg, og samtidig få sjansen til å gi henne en gave som takk for alt hun hadde gjort for meg, og ikke minst 30.1.2007. Det endte opp med at det var hun, Helge, Susann, Kjersti og jeg (m. fl.?) som gikk på Mama Rosa, i stedet for bare vi to. Det var jo trivelig det. Men... Ikke akkurat det jeg hadde planlagt. Jeg vet ikke om jeg kommer til å gjøre det samme i år.

Byen på boks — MyMiniCity

I dag passerte byen min hundre innbyggere, og det er på tide å utvikle transportnettet. For tiden er behovet på maks, så dersom det er noen snille sjeler der ute som vil gi meg noen busser, klikk dere inn på lenken for transport i Canned Town. Nei, ingen registrering eller noe slikt er nødvendig.


Alle snarveiene:


Ekstra innbyggere

Mer industri

Bedre transport

Orgelet kaller

Endelig, etter lang, lang tid uten, har jeg begynt å spille igjen. Jeg startet dagen i dag med å spille meg gjennom fugen i Toccata & Fuge i d-moll (BWV 565). Rommet er bikkjekaldt, og det er et standard Yamaha el-orgel, med én oktav pedaler og forskjøvet øvre manual, for ikke å snakke om at det faktisk er øvre og nedre manual, ikke II. og I. manual. Men jeg kom meg gjennom det, og det var godt.

Jeg satt og tenkte på om jeg heller skal satse 100% på å lære bort musikk, privat, i stedet for å loffe fra jobb til jobb. Jeg må tenke litt mer på det, men musikk er morsomt, ingen tvil om det.

søndag 25. januar 2009

Dubbing

Jeg hater dubbing, i hvert fall når det er på programmer rettet mot ungdom og voksne. Vi har lært å lese, så la oss høre hva de sier! Jeg skrev denne e-posten til National Geographic Channel:



Hei.



National Geographic Channel er en av mine absolutte favorittkanaler. Jeg vil i mange tilfeller rangere den over Discovery, som etter min mening har blitt alt for reality-basert. Jeg satt i går og så på programmet om enorme bygninger, og må si jeg dessverre nok en gang ble skuffet over å høre en eller annen fyr med kinesisk aksent (ekte/uekte?) dubbe det som ble sagt av de kinesiske intervjuobjektene. Hvorfor kan vi ikke få teksting i stedet, slik at vi får høre det de enkelte sier?

Jeg for min del, kjenner ikke en eneste person som foretrekker dubbing fremfor teksting. "Snikende tiger..." og "Drunken Master" på engelsk, nei takk!



Jeg håper dette er noe man kan gjøre noe med, for vi lever tross alt i det 21. århundre, og da er det mer eller mindre forventet at man skal være åpen for forskjellige kulturers uttrykk. Jeg synes det nesten blir fornærmende overfor de som er på skjermen, at en eller annen "morsom" mann eller dame skal etterape en aksent man ser for seg at "alle" fra det aktuelle landet har. Nei, det blir for dumt.



Nei til dubbing, og ja til teksting!




Med vennlig hilsen
Tor-Ivar Krogsæter




Jeg tviler på at det vil utgjøre noe, men det er da lov å håpe.

lørdag 24. januar 2009

Charlotte Cecilie fyller 24!


Torsdag 22. fylte Charlotte Cecilie 24 år, og hun feiret kvelden sammen med mannen sin. Dagen etter var vi på besøk hos dem, og selv om hun var litt sliten, hadde vi en fin kveld. Vi spilte bønnespillet (Bonanza), spiste litt godteri, og snakket veldig mye om hunder. Det var en trivelig kveld, og det virket som hun trengte litt selskap.

Jeg er veldig glad i deg, Charlotte. Gratulerer med overstått.

fredag 23. januar 2009

Hjemmelagde kjøttkaker



For et par dager siden lagde jeg kjøttkaker til middag. Jeg lagde. Alene! Jeg må si jeg er ganske stolt av hvor flink jeg synes jeg har blitt til å lage mat.
Dessverre var de litt vel faste, siden jeg hadde i litt byggmel, men det husker jeg til neste gang (at jeg ikke skal gjøre).

torsdag 22. januar 2009

Dagens leksjon

Jeg har begynt.

한국말이 재미있습니다!




오늘은 학교가 시작하는 날이다. 죤슨 씨는 교실로 딜어갔다.


Kom... skole start........ Johnson..klasserom..inn-i-gikk(?).

박 선생: 어서 십시오.
죤슨: 산생닙, 안년하십니까?
박 선생: 으십시오.
죤슨: 고맙습니다.



Gloser:

  • 어서 — værsåsnill/vennligst/værsågod
  • 오다 — å komme
  • 선생 — lærer
  • 앉다 — å sitte
  • 고맙다 — å takke
  • I tillegg følgende verb:
  • 가다 — å gå
  • 공부하다 — å studere
  • 읽다 — å lese
  • 찾다 — å lete


Grammatikk:

  • -ㅂ니다 / -습니다
    Formell deklarerende setning, endelse til avsluttende verb.
  • -ㅂ니까? / -습니까?
    Formell spørresetning, endelse.
  • For begge gjelder at verbstamme som ender på vokal, gir "-ㅂ니~".
  • For begge gjelder at verbstamme som ender på konsonant, gir "-습니~".

onsdag 21. januar 2009

Stakkars, stakkars kontormedarbeider

Det er ikke alltid like lett å gjøre jobben sin, særlig når datamaskinen ikke gjør det man tror den skal gjøre. Ta en titt her.

tirsdag 20. januar 2009

Hangugeo 1 – 한국어 1

(Hurra for muligheten til å forandre innleggsdato. Skrevet 21.)

I dag kom endelig de to siste koreanskbøkene mine!
Pakke fra BetterWorldBooks.com Det er mange alternativer når man skal kjøpe brukte bøker på Amazon, og jeg valgte å bidra til noe godt, ved å kjøpe bøkene via Better World Books.

Og her er alle bøkene mine! Hangugeo 1, Hangugeo2 & Hangugeo hwaryongyeonseub 2 og Hangugeo3 & Hangugeo hwaryongyeonseub 3. Med bok 1 fulgte det til og med med en CD. Litt dumt at det ikke gjorde det med bok 2 og 3, men det går sikkert bra.
Alle bøkene, Hangugeo 1, Hangugeo2 & Hangugeo hwaryongyeonseub 2 og Hangugeo3 & Hangugeo hwaryongyeonseub 3



Jeg fikk ikke tid til mer enn å ta bilde av bøkene, før jeg satte i gang med å lage pannekakerøre, for så å fortsette med kodinga av den nye hjemmesida til klubben. Pekinga fra åtkd.no til andalsnes-tkd.no er i orden også nå, så det begynner å ligne nå. I går fikk jeg dessuten gjort ferdig "Hva er taekwon-do?", og jeg ble ganske så fornøyd med hvordan det ble seende ut.

Da klokka var kvart på fire, satte jeg i gang med pannekakestekinga, og da Kjersti kom hjem, var det rett på møte i Molde (regionsmøte for region M&R). Det var et fruktbart møte, og vi fikk mange hyggelige nyheter. Jeg var hjemme ca. halv ti. Etter det så vi "De fire musketerer" med Leonardo diCaprio som kong Ludvig XIV.



Dagen i dag kom, og jeg satte på CD-en som følger med boka. Det første delemnet innledes som følger:

오늘은 학교게 시작하는 날이다.
(O-neur-eun hag-gyo-ge shi-jag-ha-neun nar-i-da.)

Det første ordet, tror jeg har å gjøre med "오다" (o-da) (å komme) å gjøre. 학교 betyr "skole", og 시작 vet jeg jo fra taekwon-do at betyr start! Morsomt å finne igjen ord på denne måten. Hele setningen blir enkelt oversatt til "Skolen begynner idag."


Hvis noen lurer, så skriver jeg for min egen del...

mandag 19. januar 2009

Geeky-løøøv

01001011 01101010 01100101 01110010 01110011 01110100 01101001 00001101 00001010 00100000 00100000 00100000 00101011 00001101 00001010 01010100 01101111 01110010 00101101 01001001 01110110 01100001 01110010 00001101 00001010 00100000 00100000 00111101 00001101 00001010 01010011 01000001 01001110 01010100

I say no more.


(Ja, det står faktisk noe der.)

Laksewok; Sola kom!

Dagens middag var ikke noe dårligere enn gårdagens. I dag var det laksewok. Lakseterninger, et halvt kilo, ble woket først, deretter lagt til side og saltet og pepret. Så woket jeg en løk og en halv broccoli, tilføyde 3ss fiskesause (som jeg hadde vært smart nok til å fryse flat som en pannekake, slik at det bare var å brekke av det jeg trengte), 3 ss soyasaus, et par andre godting, hive oppi de ferdigkokte nudlene, og blande i laksen. Det var snadder!

Sola kom frem i dag! Det var så vidt den kom seg opp mellom en topp og en fjellside, men jeg så den! Bildet ble dessverre tatt rett etter at den var bakom fjellet igjen, men det er ingen tvil om at våren nærmer seg, med veldig, veldig små skritt.
Sola viser seg bak fjelltoppene i sør

Gårdagens herlige fiskemåltid

Torskefilét med sprøtt urtedekke, fiskesaus parisienne og rosépepperpotet
Fisk er undervurdert som mat, og det er nesten så jeg skammer meg, nordlending som jeg er, over hvor sjeldent jeg lager fisk til middag. I går ble det torskefilet med sprøtt urtedekke, fiskesaus parisienne à la Krogsæter og poteter kokt i lettsaltet vann med rosépepper, dill og persille. Det ser kanskje ikke godt ut på bildet. Men det var godt.


And now, for something completely different.
Litt religion kan være morsomt. Kjersti fant en morsom liten sak via StumbleUpon. Jeg siterer kilden:

Futility Closet

Powerless
Posted in Religion by Greg Ross on December 13th, 2008

10-dollarseddel
God can't make a genuine $10 bill. Only the U.S. Mint can do that. Presumably God could make an atom-for-atom copy of one, but it wouldn't be genuine because it wasn't produced by the mint.

Therefore God is not omnipotent.

søndag 18. januar 2009

Ny hjemmeside for Åndalsnes TKD

Nå er det lenge siden jeg har skrevet. Faktisk er dette årets første innlegg, til tross for at jeg har flere bilder jeg skulle ha lagt ut, blant annet fra skituren Ingrid-Elin og jeg hadde.

Den siste tiden har vært brukt på koding av ny hjemmeside for Åndalsnes taekwon-do-klubb. Det gjøres selvfølgelig for hånd (Notepad ++), og jeg må si jeg er frelst av CSS3. Det er fabelaktig å ha muligheten til å legge skygge og andre finurlige effekter på tekst, UTEN å ty til Photoshop e.l. I tillegg har jeg gjort siden flerspråklig (det holdt med UTF8, men jeg valgte UTF16 grunnet kompatibilitetsproblemer for noen lesere), slik at jeg kan skrive både norske og koreanske tegn, uten å ty til &xxx;-koder.
En liten detalj jeg er litt fornøyd med, er at bakgrunnsbildet, som viser vertikal hangeul, egentlig er en normal (horisontal) tekst om Cheon-Ji. Dette løste jeg ved hjelp av verdens beste åpen kildekode-kontorprogrampakke, nemlig OpenOffice. Bakgrunnsbildet på banneret, er redigert ved hjelp av MS Paint. Det eneste jeg trenger å få fikset nå, er logoene, som må være gjennomsiktige utenfor ringene, noe som ikke lar seg gjøre med Paint.

Det blir bra, ingen tvil.

Nå er det på tide med et par ostesmørbrød med pølsesaus og gräddost. Nam!